Pressupost participatiu de #Palma

pressuposts

Els pressuposts participatius volen ser un mecanisme que permeti la participació directa de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos públics. Els primers pressuposts participatius daten de finals dels anys 80 i es varen aprovar a Porto Alegre, Brasil.

La primera experiència de pressuposts participatius a Palma s’ha iniciat en el mes de maig d’enguany i el passat mes de juny es varen sotmetre a votació electrònica 270 propostes presentades pels ciutadans. D’aquestes 270 es varen seleccionar les 27 més votades que s’hauran de “repartir” un milió d’euros que té assignada aquesta primera edició.
Tal i com reconeix l’Ajuntament en el seu informe sobre aquest procés, el 80% de la població de Palma, es a dir, 272.000 persones en edat de votar (16 anys cap endavant), tenen la targeta ciutadana.
En la primera votació del pressupost només han participat 1.399 persones, es a dir, un poc més del 0,5% de la ciutadania amb dret de vot. Aquesta dada per sí sola ja hagués hagut d’obligar als nostres responsables municipals a reconsiderar la legitimitat de tot el procés (perquè es facin una idea, en el procés participatiu de les terrasses del Born varen votar 15.655 persones). No obstant això, han seguint endavant amb el procés i, per tant, es fa necessari examinar en quina situació es troba avui.
De les 27 propostes presentades, només 4 procedeixen de moviments o entitats socials o ciutadanes. Les 23 restants son propostes individuals. Es clar doncs que el moviment associatiu ciutadà no ha participat decididament en aquest procés de pressuposts.
També resulta significatiu que, de les 27 propostes inicialment aprovades, 22 (el 81,5% ) son demandes referides al conjunt de la ciutat i al seu casc antic i que només 5 (el 18,5%) son propostes d’actuació als diferents districtes (Llevant 1, Nord 2, Platja de Palma 1 i Ponent 1).
És important destacar que l’ajuntament, en aquesta primera fase, ja ha incomplit les seves pròpies bases i no ha realitzat un filtratge previ i seriós de propostes irrealitzables o repetitives. Tant és així que l’informe posterior a la votació ha hagut d’unificar nombroses propostes i n’ha hagut d’excloure fins a quatre per considerar-les de contingut impossible: Així tenim que els ciutadans varen poder votar propostes per reconvertir esglésies abandonades en biblioteques, municipalitzar molins del pla per fer electricitat o executar jardins en propietats privades. La dada és prou significativa: un 15% de les propostes sotmeses a votació eren inviables jurídicament o administrativa.

Per altra banda, la Comissió Tècnica tampoc ha elevat l’informe preceptiu en aquesta segona fase que ha d’acompanyar les 19 finalment seleccionades i que ha de fer referència al seu cost aproximat, legalitat, tipologia de la despesa i viabilitat. S’ha limitat a fer el filtratge que hauria d’haver realitzat abans de sotmetre les propostes a la recollida de suports ciutadans.

25-molins
Un segon nivell d’incompliment de les bases del procés de pressupost participatiu el constitueix tot un conjunt de propostes que fan incidència en serveis que ja obliguen a despeses municipals ordinàries o que, pel seu elevat cost, excedeixen amb molt els objectius de repartir un milió d’euros entre determinades propostes de la ciutadania. Així observem que s’han admès propostes tan inversemblants com “renovar tota la flota de vehicles municipals amb cotxes elèctrics o híbrids” “fer més carrils peatonals al casc antic” (sense concretar res més). I entre les que son clarament obligacions de l’ajuntament i fan referència a despeses municipals que l’ajuntament ha de preveure ordinàriament en el seu pressupost mos trobam la “recuperació, neteja i manteniment de Es Carnatge” (que és obligació de Parcs i Jardins segons el Decret de 18/02/2016 d’organització dels Serveis Administratius de l’ajuntament de Palma), “la dinamització de les barriades a través de casals i places” o la “projecció de pel·lícules als barris”, activitats socioculturals que fa anys que l’ajuntament ja desenvolupa dins àmbit de les seves competències en matèria de cultura, joventut i participació.

37-vehicles-munic-electrics
Emperò que crida més l’atenció per la seva gravetat és que, amb molt pocs suports (han passat la nota de tall propostes amb només 150 vots), l’ajuntament ha pervertit el sentit del procés de participació facilitant la infiltració de fins a quatre propostes (un 21% del total aprovades definitivament) que no son més que una reiteració d’iniciatives programàtiques del propi equip de govern fetes públiques el primer any de govern: la rehabilitació de GESA, la realització del primer bosc urbà a Es Fortí, l’adquisició d’habitatges socials (per nodrir, sens dubte, l’oficina anti-desnonament) o la construcció de carrils bici.

56-rehabilitar-gesa
Tot plegat ve a donar la raó a entitats com la Federació d’Associacions de Veïnats, que s’ha mostrat molt crítica amb el procés de pressuposts participatius, començant pel fet que les entitats ciutadanes no han estat consultades en l’elaboració de les bases.

El que ha fet, en definitiva, l’ajuntament és pervertir el concepte mateix de participació, manipulant-lo per tal de fer coincidir les propostes ciutadanes amb les seves polítiques municipals. Un fet que no resultaria especialment important si aquestes decisions no s’haguessin emmarcat dins un procés de democràcia participativa i si aquest equip de govern no es presentés constantment davant de la ciutadania com el “govern de la gent”  i el paradigma de les polítiques de participació ciutadana. Unes actuacions que constitueixen, al nostre entendre, una veritable decepció i que s’allunyen del concepte modern de participació ciutadana en els processos de presa de decisió política i que a Palma ja tenen uns mecanismes clars de funcionament (Juntes i Comissions de districte) i uns interlocutors solvents: les entitats ciutadanes, territorials i sectorials. L’ajuntament simplement ha de fer un ús correcte del Reglament de Participació ciutadana i posar-se a treballar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s